HTML

Sensus Informatika Kft.



Mielőtt IT szolgáltatót választana, ismernie kell a jó döntéshez szükséges szempontokat!
5+5 szempont, amit érdemes mérlegelnie ilyen esetben!

Igen, kíváncsi vagyok rá!

Címkék

30y (1) adásvételi (2) adathalászat (1) adél (6) ágnes (1) akvárium (1) albérlet (1) alcatel (1) állat (1) almásfüzítő (1) anett (2) aquaworld (1) árpi (2) autó (6) autogyro (2) babakocsi (1) balaton (1) baleset (1) bálint (2) barátok (14) betegseg (2) betty (3) biztonsági őr (1) blog (3) blogháború (2) bogrács (8) bor (5) boszorkány (1) bringa (10) bulvár (1) bürokrácia (2) chatroulette (1) chatroulette.com (1) chrome (1) cici (1) citrom (1) comment.com (1) csajok (4) család (3) csincsilla (1) csúszda (1) danubius (1) defekt (3) diéta (14) dombház (24) dunaújváros (1) edina (3) eger (1) életmód (17) elmű (1) email (1) emil (1) engedély (1) építkezés (22) eső (5) évforduló (1) feleség (27) ferihegy (3) flightgear (1) fogyi (10) földhivatal (1) fotózás (2) fröccs (3) gáz (1) gázvita (1) geocaching (3) gondolatok (2) google (2) gps (1) grill (1) gyermek (9) hatóság (5) (2) hoax (1) homár (1) horgászat (1) húsvét (1) index.hu (5) intel 945 (1) internet (8) isti (7) jánosháza (1) japán (1) jaunty (2) jég (4) jégkorong (1) jégtánc (1) jimmy (1) joe (3) kaja (9) kakucs (1) kal (4) káld (1) karate (1) karmic (1) kastély (2) kecske (1) kettlebell (3) kiállítás (1) költözés (4) komárom (1) koncert (1) kotlár (1) közlekedés (2) kozmetika (1) kriszti (1) kütyü (1) lakás (4) láthatatlan (1) ldap (1) legénybúcsú (1) linux (4) lögybölés (1) macintosh (1) macska (1) mágia (1) magyarország (5) mama (1) média (1) mese (1) microsoft (2) mobil (1) mobilnet (3) modellezés (3) moncsi (2) mórahalom (1) morrisons (1) mozi (3) munka (17) nigéria (1) notebook (1) nyuszi (7) óceánjáró (1) oli (3) ólmos (2) ónos (2) orosz (2) ortt (1) para (1) pech (1) perforce (1) peti (1) phishing (1) pilis (1) poén (1) polgármester (3) punto (1) rádió (2) recept (1) rendőrség (2) repülés (7) robogó (7) róka (1) rtlklub (2) sajtleves (1) sanyi (4) sárvár (1) server (1) sláger (1) sodium lauryl sulfate (1) sör (8) spam (1) sphinx (2) spórolás (1) süni (1) szakma (1) szeged (1) szelid (11) szerződés (1) szilveszter (2) szimulátor (1) színház (1) szívroham (1) szonda (1) születés (2) szülinap (3) tamás (1) tavasz (1) telefon (1) telek (18) televízió (2) tesó (4) tortuga (1) tőzsde (3) ubuntu (4) ügyvéd (1) ukrán (1) utazás (2) üvegtigris (2) vallalati it (1) való világ (1) vásárlás (2) vatera (1) veres zoltán (1) video (3) vista (2) vita (1) volker (15) wakeboard (1) wellness (1) windows (2) wok (1) x200 (1) xgl (1) xp (1) xp64 (1) zéró tolerancia (1) zina (1) zsombi (3) Címkefelhő

szapi.blog.hu

Mindennapi életem, haverok, kütyük, munka

Friss topikok

  • Szapi: @Csepregi Károly: Szia! Nah, még a végén kiderül, hogy a blognak vannak olvasói :) Facebookon va... (2013.01.13. 12:51) Ácsolás, betonozás, locsolás
  • Gidus82: Na, csak neeem!?:)Neked aztán van energiád..nem elég a sok munka, család, és még tanulsz is. Le a ... (2011.09.07. 15:03) Újra iskolapadban
  • Gidus82: :)Nem fogod elhinni Dani mit kap tőlem 30. szülinapjára..De komoly..ha van egy pici időd, írj rám ... (2011.07.18. 08:43) Egy pohár bor
  • Gidus82: Tényleg hihetetlen!!Már 1 éves ez a GYÖNYÖRŰSÉG!!Biztosan szép nap volt. Remélem egyszer megtapasz... (2011.06.21. 10:40) Első szülinap...
  • Hiczkó: Mondom én, hogy itt tartsuk a szülinapi bulit.A betonon bográcsoznánk egyet, elférnénk, és meglenn... (2011.05.12. 13:49) Most már sötét van...

Veszélyes tisztaság?

2009.07.17. 11:15 :: Szapi

A minap történt, hogy reggel, munkába tartva rádiót hallgattam az autóban. Ez még nem érdekes túlságosan. Viszont a műsorvezetők arról beszélgettek, hogy van egy sodium lauryl sulfate nevű anyag, ami rendkívül káros az egészségre, és szinte minden felmosóban, tusfürdőben és samponban megtalálható. Ennek az anyagnak az alkoholos változata a sodium laureth sulfate.

Első gondolatom az volt, hogy egy ilyen könnyed, reggeli műsorban elhangzott dolgokat azért nem kéne tudományos tényként kezelni, de azért nem hagyott nyugodni a gondolat. Tegnap, zuhanyzás után megnéztem a tusfürdőm összetevőit. Persze tartalmazza az anyagot. Majd megnéztem még egyet és még egyet. Az eredmény némileg elkeserített. A számtalan tusfürdő, sampon, folyékony szappan közül, amik ki vannak pakolva a kád szélére, mindössze egyetlen olyan termék volt, ami nem tartalmazta a vegyületet. Kevesebb mint 10%-a az általunk használt tisztálkodószereknek.

Itt még reménykedtem. Ha ennyi mindenben benne van, csak nem lehet olyan káros, mint ahogy mondták a rádióban. Irány a google. A guglizás során elég sok oldalt találtam ezzel kapcsolatban. Érdekes módon minden oldalon szinte szóról-szóra ugyanaz a szöveg van:

Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát)

Erős tisztító és nedvesitő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.

Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre, Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése.

Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!

Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát)

A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfatenak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztítószerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.

Tehát mégiscsak igaz lehet. Ezeket a szereket használjuk nap mint nap. Engem speciel megrémített amit ezzel az anyaggal kapsolatban olvastam. Ami pedig még rosszabb, hogy több helyen olvastam, hogy a babaápolási szerek ugyanúgy tartalmazzák. És nem csak a Tesco-s, hanem a nagy nevű cégek termékei is.

Remélem lesz majd egy vegyész, aki megnyugtat, hogy ugyanmá', ezek az anyagok itt kötésben vannak, így ártalmatlanok. Vagy valami ilyesmi.

Mindenesetre hamarosan tusfürdőt kell vásárolnom. Az biztos hogy most jobban fogok válogatni a polcról. Megpróbálok olyat választani, ami mentes ettől a hatékony, ám káros anyagtól. Persze a többi összetevőre is ráguglizok majd.

Kedves olvasóim! Kérlek titeket, hogy lépjetek be otthon a fürdőszobába, és nézzétek meg hogy hány tusfürő közül mennyi tartalmazza a "sodium lauryl / laureth sulfate" nevű anyagot. Az eredményt kommentbe írjátok a poszthoz, mert tényleg kíváncsi vagyok.

Ha esetleg valaki meg tud nyugtatni.... Nos, azt is szívesen veszem.

1 komment

Címkék: google rádió internet életmód kozmetika sodium lauryl sulfate

A bejegyzés trackback címe:

https://szapi.blog.hu/api/trackback/id/tr551251008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

volkerpapa · http://volker.hu 2009.07.17. 12:30:22

Megnyugtatni nem tudlak, de ha azt nézzük, hogy majd harminc éve kapod hajmosáskor kisebb-nagyobb dózisban a szert és még nem lett semmilyen - a mellékhatásokban említett bajod - szerintem annyira nem eszik forrón ezt a kásást. Persze rengeteg ehhez hasonló anyag van, amivel folyamatosan, napi szinten mérgezzük magunkat és az együttes hatásuk lehet hogy elindít folyamatokat, de ezzel az erővel nem szabad használni semmilyen készítményt... ezzel csak annyit szerettem volna hozzáfűzni, az egyébként valóban aggasztó beszámolódhoz, hogy ha még olyan sampont is választasz, amiben nincs az említett vegyület, biztos rengeteg más dologban van sok más káros anyag, és minden elől nem menekülhetsz el ;-)
süti beállítások módosítása